Elemzők szerint az átlagnál jobban fejlődik Miskolc városa

Megosztás

Sajtótájékoztatón ismertette Dr. Simon Gábor a Velünk a Város frakcióvezetője és Szarka Dénes frakcióvezető helyettes az elmúlt évek eredményeit.

Simon Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy: Miskolc fejlődik, méghozzá az átlagot meghaladó mértékben.

A 2018-ban alapított Egyensúly Intézet elemzői 53 értékelési szempont szerint vizsgálták, hogy mennyire élhetőek a megyeszékhelyek. A kutatás eredményei alapján Miskolc indexe 11.5 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, ami meghaladja az átlagot.

A vizsgált tényezők között olyan fontos szempontok szerepeltek,  mint az egy főre vetített iparűzési adó, a vendéglátóhelyek száma, a kulturális rendezvényeken résztvevők száma, a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, a múzeumi látogatók száma, a kórházi ágyak száma, a házi segítségnyújtásban részesülők ezer főre vetített száma, az önkormányzat által kiutalt lakások ezer főre vetített száma, vagy a színház látogatóinak száma.

Simon Gábor és Szarka Dénes a sajtótájékoztatón

Az eredmények kapcsán Simon Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a város pályázata tavaly októberben már bekerült a száz legjobb gyakorlat közé egy nemzetközi, fenntartható turizmus témájú versenyen. A történelmi Avas megőrzésével indult a város, most pedig Miskolc arra is esélyt kapott, hogy elnyerje a verseny közönségdíját.

– Biztos vagyok benne, hogy azok, akik szeretettel gondolnak a városra, ezúttal is – ahogy az adventi villamos esetében rendre – szavazataikban nyilvánítják ki a Miskolc iránt érzett rajongásukat – bíztatott a voksolásra Simon Gábor, aki hozzátette, a város lakóinak a szemükre és a tényekre kell hagyatkoznia, amikor Miskolc fejlődéséről van szó.

Szarka Dénes frakcióvezető helyettes arról is beszélt, hogy a sikerekhez vezető út nem volt könnyű, mert sok kulcsfontosságú lehetőséget szalasztott el a 2010-2019 között a várost vezető Fidesz-KDNP koalíció.

Ahhoz, hogy ezt a fejlődési irányt helyén kezelve vizsgáljuk, muszáj visszatekinteni az előző politikai ciklusra. A 2019 előtti városvezetés ugyanis olyan ziccereket mulasztott el, amelyek fejlődő pályára állíthatták volna a várost. A frakcióvezető-helyettes felidézte, hogy 2012-ben Miskolc kifizethette volna például a 2010 előtt kibocsátott devizakötvényt. 

Amikor az állam vállalta számos önkormányzat konszolidációját, Miskolc valamiért kimaradt. Ugyanilyen ziccert hagytak ki az akkori vezetők a gázüzemű buszok beszerzésekor – ami önmagában pozitív döntésnek minősíthető a városi közlekedésben. Összehasonlítva ugyanis Kaposvárral, akik 97 százalékos támogatással szerezték be a buszaikat, Miskolc egy olyan konstrukciót választott a vásárláshoz, amiben csak minimális állami támogatást vettek igénybe: ez még most is évi 700 millió forint terhet jelent az önkormányzat számára – foglalta össze a Velünk a Város álláspontját Szarka Dénes

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek